Energiatehokas taloyhtiö ja asukasviestintä - OSA II

Lämmön ja veden kulutuksen säätely vaikuttaa kiinteistön energiankulutukseen ja säästää yhteisissä asumiskustannuksissa. Vaikuttamisviestintää tehostamalla voidaan vaikuttaa asukkaiden asumiskäyttäytymiseen ja energiankulutustottumuksiin.

Taloyhtiössä energiatehokkuus onnistuu hallinnon, asukkaiden ja kiinteistöhuollon sujuvalla yhteistyöllä. Kun kiinteistöjen lämmön, veden ja kiinteistösähkön kulutusta seurataan kuukausitasolla, voidaan asukkaat osallistaa mukaan energianhallintaan haastamalla heidät seuraamaan kulutusta sopivien kulutusseurantapalveluiden kautta, sekä aktiivisesti tiedottamalla kulutuksen säätelyyn vaikuttavista toimenpiteistä.

 

energiankulutus-one4all-w.jpg

Monikanavaiset digitaaliset asukasviestintäratkaisumme tehostavat vuokrataloyhtiön ja taloyhtiön asukasviestintää. Rajapinnoilla voidaan tuoda ajantaisaista kulutustietoa suoraan eri järjestelmistä asukkaiden nähtäville niin porrasäyttöihin kuin mobiilisovellukseen. Johdonmukaisella viestinnällä ja seurannalla saadaan asukkaat ymmärtämään että kulutuksella on suoranainen vaikutus asumiskustannuksiin. Kysy lisää palveluistamme

 

LÄMMÖN SÄÄTELY

Suositeltava asuinlämpötilat ovat asuinhuoneissa 20–22 °C ja kylpy- ja pesutiloissa 21–23 °C .

Pattereiden lämpötilaa säätämällä matalammaksi eli jo yhden asteen pudotus huoneistosi lämpötilassa merkitsee noin viiden prosentin säästöä lämmityskustannuksissa. Jos asunnossasi on liian lämmin, älä tuuleta lämpöä pois, vaan säädä patterin termostaattia pienemmälle. Jos tämä ei tehoa, ota yhteyttä huoltoyhtiöön.

HUOM 30 °C patteri tuntuu viileältä mutta silti se lämmittää hyvin 20–22 °C asuinhuoneen.

Patterin termostaattiventtiili mittaa ilman lämpötilaa ja pitää sen vakaana. Termostaattiventiiliä ei saa peittää kodin tekstiileillä eikä huonekaluilla. Patterin eteen on hyvä jättää tyhjää tilaa, jotta lämmin ilma pääsee kiertämään huoneessa. Patteri saattaa joskus tuntua käteen viileältä, vaikka se tosiasiassa vielä lämmittää sisäilmaa. Kääntele termostaattiventiiliä ja tarkista ettei se ole jumissa, jolloin vesi ei kierrä patterissa kunnolla.

Hankki lämpömittari asuntoon. Luotettavan tuloksen saamiseksi kannattaa lämpötila mitata keskeltä oleskelutilaa, noin metrin korkeudelta. Kiinnitä lämpömittari asunnon sisäseinään ja seuraa lämpötilan muutoksia.

Huolehdi ulko-ovien ja ikkunoiden riittävästä tiivistyksestä. Älä tilkitse kaikkea umpeen, sillä koneellinen poistoilma imee korvausilman sieltä, mistä sen helpoiten saa.

Patterin ilmaus. Kerros- tai rivitalossa ei kannata suorittaa pattereiden ilmaamista itse, sillä taloyhtiöissä kyseinen työ kuuluu lähes poikkeuksetta huoltoyhtiölle. Jos patterista kuuluu veden lorinaa, eikä se lämpene, ota yhteyttä huoltoyhtiöön.

Hyödynnä verhot ja sälekaihtimet - ikkunoiden kautta häviää noin 20 % asunnon lämmöstä

  • Pienennä lämpöhukkaa paksuilla verhoilla tai sälekaihtimilla.
    HUOM: Verhoilla ei saa peittää patteria ja termostaattia.
  • Sulje sälekaihtimet ja vedä verhot ikkunan eteen yön ajaksi tai jos huoneessa ei oleskella.

Tuulettaminen

  • Tuuleta tarvittaessa tehokkaasti nopealla ristivedolla, erityisesti kylminä vuodenaikoina.
  • Ilmoita huoltoyritykseen, jos asunnossa pitää koko ajan tuulettaa.

 

VEDENKULUTUKSEN SÄÄTELY

Kolmasosa asumiseen tarvittavasta lämpöenergiasta kuluu veden lämmittämiseen, siksi veden kulutus vaikutaa suoraan energiankulutukseen. Sähköä kuluu eniten ruoanvalmistukseen sekä astioiden- ja pyykinpesuun.

Tiskaus

Konetiski säästää vettä ja energiaa. Pese täysiä koneellisia tai käytä vajaakäyttöohjelmia. Jos tiskaat käsin, laske tiskivesi altaaseen sen sijaan, että tiskaisit juoksevan veden alla.

Pyykinpesu

Valitse pesutarpeidesi mukainen pesukone. Pese täysiä koneellisia tai käytä vajaakäyttöohjelmia.

Suihku - vältä veden juoksuttamista

Suihkussa kannattaa välttää turhaa veden juoksutusta. Sulje hana saippuoinnin ajaksi ja pidä suihkukäynnit mahdollisimman lyhyinä. Tarkista suihkusi malli, säästömallisissä suihkuissa virtaama on vain 8-9 litraa minuutissa.

Pesuallas - vältä veden juoksuttamista

Vettä ei pidä juoksuttaa turhaan kylpyhuoneen pesualtaalla.

Hana kannattaa sulkea kun:

  • harjaat hampaita - käytä vettä vain suun ja harjan huuhteluun ja käytä mukia juoksevan veden sijaan
  • peset käsiä - käytä vettä vain käsien huuhteluun käsienpesun alussa ja lopussa
  • ajat partaa höylällä - vesi on tarpeen vain kasvojen pesussa ja partahöylän huuhtelussa

WC

Jos epäilet WC-säiliön vuotavan, testaa vuoto laittamalla paperinpala pöntön takaseinälle. Paperin kastuminen paljastaa muuten hankalasti havaittavan vuodon. Ilmoita pienistäkin vuodoista huoltoon.

 

MUITA HUOMIOITA

Sauna - lämmitä sauna harkiten ja pidä se lämpimänä vain niin kauan kuin se on tarpeen.

Lamput - vaihda lamput energiansäästölamppuihin.
HUOM: Energiansäästölamput luokitellaan sähkölaitteiksi ja ne viedään sähkölaitteiden kierräykseen. Lue lisää

Kodinkoneet - sammuta kodinkoneet käytön jälkeen.

 

Taloyhtiön hallinnolle kiinnostavia linkkejä, seuraa näitä:

Energiansäästöhankkeita Lue lisää

Poistoilman lämmöntalteenotto lämpöpumppujärjestelmällä kerrostaloissa -ohje Lue lisää