Sukupolvienkortteli esittelyssä Jätkäsaaren Asuntomessuilla

Asuntomessujen Kaupunkielämää Jätkäsaaressa 1.–9.9.2018 esiteltiin ainutlaatuista Sukupolvienkorttelia

Sukupolvienkortteli on ryhmärakentamishanke, jossa on mukana Setlemenettiasunnot, Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiö HOAS sekä Asuntosäätiö. Toimijat kehittivät Suomessa ainutlaatuisen monisukupolviasumisen mallin, eri-ikäisiä ihmisiä yhdistävän Sukupolvienkorttelin.

"Jätkäsaaren Sukupolvienkorttelissa yhteisöllisyys on tiloja, yhteinen piha, yhteistä tekemistä ja tapahtumia. Voit elää vapaasti omaa elämääsi Sukupolvienkorttelissa, mutta kenenkään ei tarvitse olla yksin."

"Kortteli on samalla kyläyhteisön paluu kaupunkiin. Ihmisten osaamiset, taidot ja intohimot yhdistyvät vapaa-ajan tekemisessä, harrastuksissa ja tapahtumissa. Lapset, nuoret, aikuiset, seniorit ja vanhukset elävät ja asuvat kaikki samassa korttelissa."
 

Sukupolvienkortteli-asuntomessut-jatkasaari.png

Korttelivalmentaja Miian mielenkiintoinen esittely keräsi useita kymmeniä kuulijoita jokaiselle kierrokselle.
 

"Korttelivalmentajan tehtäviin kuuluu yhteistilojen ylläpito, asukkaille lisäarvoa tuovat aktiviteetit sekä ohjelman järjestäminen," kertoo Miia omasta työstään.

Jokaisesta korttelin talosta löytyy porrasnäytöt, johon jokainen talo voi laittaa omia tiedotteitaan näkyviin vain oman talonsa tauluun tai korttelin kaikkiin näyttöihin. Miia itse päivittää tauluihin mm. korttelin tapahtumat, korttelin yhteistilojen sääntöjä, asukkaille tärkeät yhteystiedot sekä tietoa siitä koska korttelivalmentajat ovat paikalla.

"Paljon kiitosta on saatu nimenomaan siitä, että tiloja voi varata työpäivän aikana eikä tarvitse erikseen raapustella varauksia paikan päällä varauskalenteriin," kertoo Miia.

Sukupolvienkorttelin esittelykierroksia pidettiin kolme kertaa päivässä tapahtuman jokaisena päivänä. Kiinnostusta riitti! Miia sai paljon kysymyksiä nimenomaan eri ryhmärakentamishankkeiden edustajilta liittyen One4all:n asukasviestintäpalveluihin.

Sukupolvienkorttelissa asukkaiden käytössä on useita yhteistiloja. Yhteistilojen varaukset hoituvat porrasnäyttöjen sekä PNT®mobile asukasviestintäsovelluksen kautta. Varattavista tiloista on osittain otettu käyttöön iLOQkulunohjaus, jossa asukkaan varaus määrittelee tilaan pääsyn.

 

monitoimitilat_sukupolvienkortteli.jpg

Yhteistilat rakentavat yhteisöllisyyttä.

PNT®mobile asukasviestintäsovellus on väline myös asukkaiden keskenäiseen ilmoitteluun. Sen kautta asukkaat voivat lähettää ilmoituksia ja hyödyntää virtuaalista kirpputoria.

Yhteisöllisyys korostuu alueellisissa-, ryhmä- sekä korttelirakentamishankkeissa, ja tehostettu asukasviestintä monikanavaisilla viestinävälineillä on osa yhteisöllisen asumisen palvelumuotoilua.