Ta kontakt

Digital invånar­kommunikation och bostadstjänster som en del av vardagen

Digitala bostadstjänster är en del av det dagliga livet för denna Helsingforsfamilj

Familjen Hyttinen som består av sex personer, bor i ett hyreshus i Helsingfors där invånarna använder alla One4all’s digitala kommunikationsprodukter och tjänster: digitala trappskärmar, applikationen PNTmobile som fungerar som bostadstjänstplattform och bokningskalendrar för bostadsbolagets gemensamma utrymmen och tjänster. Familjen flyttade till sitt nuvarande hem 2019 och har nu i några år använt de ovan nämnda One4all’s digitala kommunikations- och bostadstjänstlösningarna som en del av sin dagliga rutin. Vi frågade familjen hur de använder de tjänster som erbjuds och vilka användarupplevelser de gett dem.

PNTmobile används ofta och är alltid tillgänglig

Det är uppenbart att i synnerhet PNTmobile-applikationen är med i familjens vuxnas vardag, det bläddras i den och den används när som helst – var som helst. Bastuturer, tvättmaskin, torktumlare och klubbrum bokas via bokningskalendern som är ansluten till appen. Man läser meddelanden och bruksanvisningar i hemmappen. Appen har också ett lopptorg och meddelande- och enkätfunktioner, men ingen i familjen har ännu använt dem. ”Lopptorget i vårt bostadshus är ganska passivt och tillsvidare har inga meddelanden skrivits”, säger familjens mamma Jonna.

”Den elektroniska hemmappen är riktigt behändig och jag gillar den mycket. Om jag står i en affär för att handla hem något, och jag t.ex. glömt vilken storlek spislampan har, kan jag kontrollera detta i hemmappens instruktioner. Det är behändigt då alla lägenhetens bruksanvisningar och hemmappens innehåll kan läsas via appen och dessutom är informationen alltid uppdaterad”, säger Jonna.

Behändigt med egen kod

Familjen Hyttinen använder aktivt sin option till veckobastu som ingår i hyran. Bokningar görs ofta varje vecka, beroende på familjens tidtabeller och program. Bastuturer kan alltid bokas via bokningskalendern ett visst antal gånger till ett visst klockslag, beroende på de inställningar som gjorts av hyresvärden. Husets bastuturer kan bokas en månad i förväg, och familjefar Antti säger att om du är aktiv och följer meddelandena kan du ofta boka den tur du vill ha. Husbolaget

kommunicerar alltid med invånarna om tjänster som ska bokas via appen.

”Det är bekvämt när du vid arbetsdagens slut, från jobbet kan boka en bastutur t.o.m. för samma kväll. Det finns ingen anledning att under kontorstid ringa till olika håll, eller binda dig till samma bastutur i minst sex månader”, säger Antti.

”Ingen kan för eviga tider boka den bästa lördagskvällstiden”, fortsätter Jonna.

Varje vecka bokar familjen Hyttinen via bostadsapplikationen också tvättstugan med tvättmaskiner och torktumlare. I applikationens bokningskalender kan du se vilken tur som för narvarande råkar vara ledig och du kan göra mer än en bokning per gång. Familjens båda vuxna har egna IDn för appen och PIN-koder för dörrar. ”Min PIN-kod finns nu i appens övre högra hörn. Jag minns att i den tidigare versionen var den längst ner och jag hade alltid svårt att hitta den. Bra att det kunde ändras!”, säger Jonna. ”Visst lär man sig att komma ihåg en PIN-kod då du använder den aktivt, men man glömmer också lätt då det finns så mycket att komma ihåg”, fortsätter hon.

Digital bokningskalender gör det enkelt att boka gemensamma utrymmen

Fastigheten har också ett gemensamt klubbrum och en gemensam cykel som kan reserveras via bokningskalendern. Familjen har använt klubbrummet på olika sätt: som mammas gym, studiekammare för det äldsta barnet och som ett extra utrymme för hela familjen då det varit önskvärt att familjen höll sig borta några timmar t.ex. medan städerskan städade hemmet. Bostadshusets klubbrum kommer att under hösten reserveras för den äldstas konfirmationsfest, eftersom alla gäster inte skulle få plats runt samma bord i familjens eget hem. ”Jag har lagt en påminnelse i kalendern om att ca en månad innan septemberbokningarna öppnar, vara redo att göra bokningen”, säger Jonna. Hyrcykeln en helt ny tjänst i huset, som familjen inte utnyttjat men de har redan gjort en bokning.

Tvätt flyttas ur tvättmaskinen till torktumlaren.
Via bokningskalendern kan man separat boka tvättmaskinen eller torktumlaren.

En snabb blick på informationsskärmen och du ser det viktigaste

Antti säger att han brukar läsa skärmens meddelanden och information medan han väntar på hissen. Väl hemma fortsätter han läsa på appen om skärmen visade något viktigt. Då Jonna passerar skärmen läser hon väderleksrapporterna och

spårvagnstidtabellen, även om hon i allmänhet går till fots. Familjens barn är inte speciellt intresserade av skärmen, eftersom bostadsbolagets angelägenheter inte intresserar dem ännu. De har inte egna ID för applikationen, eftersom invånar­applikationen är avsedd för vuxna och dess användar-ID ges enbart till dem som ingått hyresavtal. Föräldrarna har dock ansett det viktigt att göra barnen bekanta med appen genom att hela familjen tillsammans har bekantat sig via appen med räddningsplanen och tillsammans har man funderat över vad man ska göra om en eldsvåda bryter ut.

Lätt att använda, men det finns alltid plats för förbättringar

Även om familjens erfarenheter av såväl invånar­applikationen PNTmobile som bokningskalendrarna huvudsakligen är positiva, har de också några negativa erfarenheter. ”Ibland uppdateras inte bastubokningarna normalt. Kalendern visade att bastun var ledig trots att jag just hade bokat en tur. Slutligen avinstallerade jag hela applikationen och laddade upp den på nytt varefter den fungerade igen. Så fungerar ju alla dessa applikationer”, säger Antti. ”Ibland uppmanar meddelandet att man ska klicka på en adress, men så saknas länken, vilket är irriterande”, säger Jonna. ”Den här appen är dock förvånansvärt lätt att använda, även för en icke digi-van person som jag”, fortsätter Jonna skrattande.

Överlag har familjen Hyttinen varit mycket nöjd med husets service och tjänster som verkligen kom som en extra överraskning för dem. ”Jag läste något om invånarappen i hyresannonsen, men kunde inte veta vad det var förrän efter att vi flyttat in. Då först insåg jag vad det handlade om. Appen är praktisk och många bekanta har avundsjukt sett mig sitta t.ex. på café samtidigt som jag bokat en tvättstugetur med min mobiltelefon”, säger Jonna.

Några utvecklingsförslag kom de direkt att tänka på. ”Det skulle vara trevligt att få en kalenderlänk direkt från appen till telefonens kalender. Nu måste man lägga till det separat och det momentet glöms nästan alltid bort”, säger Antti. Jonna å sin sida skulle vilja ha en kölista för bokningar, ”alltså om någon avbokar sin tur så kan du få ett meddelande om tillgängligheten och sedan boka den själv”.

Till familjen Hyttinens glädje är båda dessa egenskaper som de önskar sig, redan på kommande. Alla tjänster som One4all producerar kan utvecklas då det finns önskemål om nya funktioner och om de går att implementera dem i systemet. Man ska alltid ge feedback! One4all’s tjänster är skapade för både invånare och husens administration. Allt utvecklingsarbete syftar till att förbättra användarupplevelsen för båda parter. Om du vill dela din egen användarupplevelse med oss – antingen ur ett invånar- eller administrationsperspektiv, eller om du har ett utvecklingsförslag – vill vi gärna ta del av det. Kontakta oss via e-post till [email protected] så ordnar vi en gemensam träff!

Dela: Facebook · LinkedIn · Twitter

Produkter och tjänster

Kundhistorier

Du kanske också är intresserad av

Vill du höra mer eller be om mer information?

Ring eller mejla mig – jag vill gärna höra hur vi kan hjälpa dig. En kontakt binder dig inte till någonting!

Henry Hietavala, försäljning