Tee taloyhtiön pelastussuunnitelma näkyväksi
Jopa 53 % kiinteistöistä viestii taloyhtiön pelastussuunnitelmasta puutteellisesti*. Tilanne ansaitsee pikaisesti parannusta. Pelastussuunnitelman pitää löytyä jokaisesta taloyhtiöstä näkyvältä paikalta.
Taloyhtiön pelastussuunnitelma on turvallisuuden käsikirja, joka laaditaan kiinteistön asukkaita ja käyttäjiä varten, ei viranomaisia tai taloyhtiön hallitusta varten. Siksi on tärkeää, että pelastussuunnitelma jalkautetaan kiinteistön asukkaille ja käyttäjille eikä se unohdu taloyhtiön hallituksen arkistoihin.
Viestinnässä on rutkasti parannettavaa, jos asukas joutuu kysymään isännöinniltä tai hallitukselta, mistä pelastussuunnitelma löytyy. Helpotimme pelastussuunnitelmasta viestimistä ja nyt Safetumin pelastussuunnitelman saa lisättyä kosketusnäytölliselle porrasnäytölle ja asukassovellukseen uuden rajapintamme avulla.
(*lähde: Safetumin paloturvallisuusraportti 2021)

Taloyhtiön pelastussuunnitelma on pelastuslain velvoittama asiakirja, josta on viestittävä
Pelastussuunnitelman tavoite on edistää paloturvallisempaa arkea ja ehkäistä onnettomuuksia taloyhtiöissä. Taloyhtiö on velvoitettu viestimään pelastussuunnitelmasta tarvittavalla tavalla.
“Pelastussuunnitelmaa ei pitäisi joutua pyytämään isännöinniltä tai hallitukselta, vaan sen pitäisi olla kiinteistön asukkaille ja käyttäjille aina saatavilla, vuorokauden ympäri. Parhaimmillaan pelastussuunnitelma pomppaa kiinteistön asukkaiden ja käyttäjien silmien eteen eri kanavista. Silloin pelastussuunnitelmasta on viestitty onnistuneesti”, sanoo Teemu Kajava, Safetumin toimitusjohtaja.
Teemu muistuttaa, että pelastussuunnitelmasta viestiessä täytyy huomioida ihmisten moninaisuus ja viestiä niin, että kaikki varmasti ymmärtävät pelastussuunnitelman sisällön ja osaavat toimia sen ohjeiden mukaisesti. Aikuisten on myös muistettava käydä pelastussuunnitelma läpi lasten kanssa, jotta myös he osaavat toimia oikein hätätilanteessa.
“Pelastussuunnitelmasta viestiminen ei ole tärkeää ainoastaan asukkaiden kannalta, vaan se on myös pelastushenkilöstön turvallisuuden huomioimista.”

Hyödynnä monikanavaisuutta, kun viestit pelastussuunnitelmasta
Pelastussuunnitelma kannattaa jakaa asukkaille digitaalisessa muodossa. Esimerkiksi porrasnäytöllä oleva pelastussuunnitelma on aina ajan tasalla, ja myös lasten ja nuorten on helppo tutustua siihen.
Mikäli taloyhtiössä on asukkaita, jotka eivät pääse kulkemaan porraskäytävässä tai joilla ei ole digilaitteita, viestintää kannattaa tukea myös tulosteilla. Joko koko pelastussuunnitelman tai siitä löytyvän toimintaohjeen voi printata ja toimittaa asukkaille erikseen, mutta silloin on muistettava toimittaa uusi ajantasainen toimintaohje joka vuosi.
Monikanavaista viestintää hyödyntämällä huolehditaan siitä, että tieto varmasti tavoittaa kaikki, eikä asukkaiden tarvitse koskaan kysellä pelastussuunnitelman perään.

Varmistetaan yhdessä, että pelastussuunnitelmanne on asukkaiden ja kiinteistön käyttäjien saatavilla.
