Ota yhteyttä

Menestyvän taloyhtiön tunnusmerkkejä

Kiinteistöneuvos, HT-tilintarkastaja Reijo Savolainen on koonnut alle 12 kohdan listaan menestyvän taloyhtiön tunnusmerkkejä:

 1. Taloyhtiöllä on oltava tietoisuus yhtiön taloudellisesta ja teknisestä kunnosta, elinkaarensa vaiheesta ja kilpailukyvystään asunto-osakemarkkinoilla.
 2. Taloyhtiö on kartoittanut riskinsä ja varautunut niihin.
 3. Taloyhtiö tietää mitä haluaa, sillä on oma tahtotila. Taloyhtiöllä on visio, pitkän tähtäimen tavoitteet ja tämän sekä ensi vuoden tavoitteet.
 4. Taloyhtiö on määritellyt arvonsa eli näkökohdat, jotka juuri tälle taloyhtiölle ovat tärkeitä. Taloyhtiö tuntee vahvuutensa ja heikkoutensa sekä ympäristöstä kumpuavat (torjuttavat) uhat ja (hyödynnettävät) mahdollisuudet.
 5. Taloyhtiö on määritellyt konkreettisesti ja sitoutuneesti visionsa eli missä tilassa ja kunnossa haluaa olla vuonna x.
 6. Taloyhtiöllä on strategia = tavoitesuunnitelma
 7. Visiolla on merkitystä vain, jos on myös määritellyt toimenpiteet (strategian) joilla visiotavoitteeseen oikeasti on mahdollista päästä. Toimenpiteiden pitää olla konkreettisia ja realistisia, kuten visionkin.
 8. Taloyhtiö noudattaa lakia ja säännöksiä, mutta ei tyydy vain siihen mitä on pakko tehdä, vaan toimii systemaattisesti oman tahtotilansa pohjalta. Taloyhtiö kunnioittaa hyvää hallintotapaa.
 9. Hallitus asettaa tavoitteet toiminnalleen ja tuntee vuosikellonsa. Hallitus kokoontuu tavoitteidensa pohjalta eikä vain silloin, kun on pakko. Hallituksella on ohjenuorana hyvä asumisviihtyvyys. Hallitus ja isännöitsijä ei ole unohtanut viestinnän avainasemaa asumisviihtyisyyttä ja yhteisöllisyyttä silmälläpitäen.
 10. Kunnossapito- ja erityisesti perusparannustoimenpiteet pitää toteuttaa strategian pohjalta. Ei vain korjata tai varsinkaan korjailla, vaan parannetaan. Perusparantamiseen ei lähdetä ilman analyyttistä ja tavoitteellista hankesuunnitelmaa.
 11. Taloyhtiön likviditeetti, hoitokulujen taso ja vakavaraisuus ovat hallinnassa. Muistetaan myös ”korjausvelka”. Hoitokuluissa energiakuluilla on keskeinen rooli.
 12. Taloyhtiön energiataloutta johdetaan suunnitelmallisesti. Energian käytön lisäksi myös muut ympäristönäkökohdat otetaan huomioon.

Reijo Savolainen toimi One4all Finland Oy:n halllituksessa 2017–2021.

Jaa: Facebook · LinkedIn · Twitter

Tuotteet ja palvelut

Asiakastarinat

Saattaisit olla kiinnostunut myös näistä

Haluaisitko kuulla lisää?

Soita tai lähetä minulle sähköpostia – kuulisin mielelläni kuinka voimme olla avuksesi. Yhteydenotto ei sido sinua mihinkään.

Henry Hietavala, myynti