Ota yhteyttä

Ovatko taloyhtiöt unohtaneet lapset ja nuoret?

Taloyhtiöiden arjessa lasten äänet kaikuvat porraskäytävissä, pihapiirissä ja asunnoissa. Jostain syystä lasten ja nuorten ääniä ei kuitenkaan kuulla tärkeissä asioissa, vaan heidän oikeutensa vaikuttaa taloyhtiöiden asioihin on rajattu pois.

Taloyhtiöissämme asuu unohdettu sukupolvi, lapset ja nuoret. Tästä sukupolvesta kasvaa tulevaisuuden vuokralaiset ja omistusasujat, joten heille kannattaa antaa ääni.

Miksi taloyhtiöissä pidetään lapset ja nuoret uutispimennossa?

Joka vuosi vietetään lapsen oikeuksien viikkoa. Ei kuitenkaan riitä, että lasten ja nuorten oikeuksiin keskitytään kerran vuodessa. Juuri nyt on paras hetki herättää ajatuksia ja keskustelua lasten ja nuorten oikeuksista taloyhtiöissä. Miksi heille ei kerrota taloyhtiön asioista? Miksei heille anneta mahdollisuutta vaikuttaa? Näihin kysymyksiin on hankalaa löytää hyvää vastausta.

Lapsilta odotetaan taloyhtiön sääntöjen noudattamista, mutta mistä heidän tulisi omaksua säännöt? Voidaanko vain olettaa, että asumiseen liittyvä oppi jaetaan kotona, tai että naapuri käy neuvomassa väärin toimivaa lasta?

“Koko kylä kasvattaa” on ideologina kauniin yhteisöllinen, mutta oppiminen voi pahimmillaan jäädä siihen, että lapset ja nuoret vain imevät satunnaisesti vaikutteita ympäristöstään, jolloin lopputulos saattaa olla kaikkea muuta kuin optimaalinen. 

Taloyhtiö voi auttaa lapsia ja nuoria oppimaan asumisen taidot viestinnän keinoin

Lapset ja nuoret vasta harjoittelevat asumisen taitoja ja siksi taloyhtiöissä tulisi opastaa heitä oikeisiin toimintatapoihin. Taloyhtiössä tulisi viestiä kielellä, jota nuori sukupolvi ymmärtää ja tavoilla, jotka heitä kiinnostavat. Lapsille ja nuorille digitaalisuus on tuttua pienestä pitäen, joten taloyhtiön sähköiset kanavat ovat luonteva tapa tavoittaa heidät ja ohjata heitä toimimaan halutulla tavalla.

Mitä nuorempana lapset oppivat asumiseen liittyvät ohjeet ja säännöt, sitä sujuvampaa yhteiselo taloyhtiöissä on. Siirtyminen omaan ensiasuntoon sujuu myös tulevaisuudessa mutkattomammin, kun oppia on jo kertynyt.

Lapsille ja nuorille kannattaa antaa ääni myös taloyhtiöissä

Pelkkä taloyhtiön yksisuuntainen tiedotus ja ohjeistus ei ole riittävää, vaan lapsille ja nuorille tulee myös antaa mahdollisuus vaikuttaa. Lapsissa ja nuorissa kytee valtava potentiaali. Heillä on tietoa, taitoja, ideoita ja enenevissä määrin kiinnostusta vaikuttaa – muun muassa ekologisuuteen ja ympäristöön liittyvissä asioissa.

Osallistamalla myös nuorempi sukupolvi taloyhtiön päätöksentekoon rakennetaan tasa-arvoisempia taloyhtiötä. Lasten ja nuorten huomioiminen kertoo siitä, että heitä arvostetaan. Kun lapset ja nuoret arvostavat omaa taloyhtiötään, he pitävät siitä huolta ja käyttäytyvät sen arvojen mukaisesti. Tuloksena syntyy molemminpuolinen arvostus.

Digitaalisuus on toimiva tapa viestiä lapsille ja nuorille taloyhtiössä
Lapset ja nuoret haluavat osallistua ja vaikuttaa asumiseen – siksi myös heidät on huomioitava taloyhtiön viestinnässä ja osallistamisessa.

Lapset ja nuoret mukaan rakentamaan taloyhtiön tulevaisuutta

Haastamme taloyhtiöt selvittämään, miten lapset ja nuoret haluavat osallistua ja vaikuttaa. Annetaan heille, tulevaisuuden vuokralaisille ja omistusasujille, jo nyt mahdollisuus miettiä tapoja, joilla asumisen viestintää, yhteisöllisyyttä, viihtyvyyttä ja ekologisuutta voi parantaa.

Haluamme olla mukana muutoksessa ja julkaisemme siksi ensi vuonna kuukausittain etenkin lapsille kohdennettua asumiseen liittyvää sisältöä, jota taloyhtiöt voivat hyödyntää viestinnässään. Kerromme asiasta lisää vuodenvaihteessa.

Tulevaisuutta rakennetaan nyt ja kaikkien on saatava osallistua!

Koitko artikkelin sisällön hyöydylliseksi? Klikkaa ja vastaa kyselyyn.

Jaa: Facebook · LinkedIn · Twitter

Tuotteet ja palvelut

Asiakastarinat

Saattaisit olla kiinnostunut myös näistä

Haluaisitko kuulla lisää?

Soita tai lähetä minulle sähköpostia – kuulisin mielelläni kuinka voimme olla avuksesi. Yhteydenotto ei sido sinua mihinkään.

Henry Hietavala, myynti